,

Idea Integracyjnego Konkursu Plastycznego

Pomysł konkursu zrodził się w na przełomie roku szkolnego 2010/2011. Inspiracją było nadanie patrona Zespołowi szkole specjalnej nr 3 w Pszczynie patrona „Janusza Korczaka”. Dla wielu uczniów, uczennic niepełnosprawnych szczególnie z głębszą i głęboką niepełnosprawnością intelektualną szeroko interpretowana arteterapia jest jedyną formą komunikacji. Jest to jeszcze cenniejsze kiedy wspomniani uczniowie, uczennice mieszkają w Domu Pomocy Społecznej. Konkurs plastyczny ma na celu popularyzację działań nauczycieli, pedagogów oraz uczniów z niepełnosprawnością intelektualną. Konkurs plastyczny skierowany jest m.in. do społeczności lokalnej, do której niepełnosprawni uczniowie należą. Corocznie tematyka związana jest z ważnymi wydarzeniami w bieżącym roku kalendarzowym. Świat sztuki staje się neutralną przestrzenią, w której wszyscy uczniowie i uczennice są równi/równe. Jury ocenia zakodowane prace. Czasami wyniki zaskakują wszystkich. Często zdarza się, iż nagradzani są uczniowie, uczennice z niepełnosprawnością intelektualną. Punktem kulminacyjnym jest spotkanie się wszystkich uczestników podczas rozstrzygnięcia konkursu. Jest to okazja również do oswajania i integrowania osób pełno i niepełnosprawnych.

W tym roku w/w konkurs z uwagi na pandemię miał formę zdalną. W krótce będzie umieszczona krótka relacja.

0 komentarzy:

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!